سایت خبری آموزشی میکروب ها

به دنیای بزرگ و پرهیجان میکروب ها خوش آمدید

مقاومت آنتی بیوتیکی بر اثر تغییر شکل

برخی از باکتری‌ها در برابر آنتی بیوتیک ها با تغییر شکل، مقاومت می‌شوند

تحقیقات جدید نشان داده است که انواع خاصی از باکتری ها می توانند با تغییر شکل خود در مواجهه طولانی مدت با آنتی بیوتیک ها سازگاری بیشتری داشته باشند.

باکتری ها همواره به دنیال مقاومت به آنتی بیوتیک ها هستند

تحقیقات جدید نشان می دهد که چگونه انواع خاصی از باکتری ها می توانند با تغییر شکل در مواجهه طولانی مدت با آنتی بیوتیک ها سازگار شوند. این مطالعه در ماه جاری در مجله Nature Physics منتشر شد.

سازگاری یک فرآیند بیولوژیکی اساسی است که ارگانیسم‌ها را وادار به تغییر صفات و رفتار آنها برای سازگاری بهتر با محیط خود می کند. خواه این تنوع مشهور فنچ باشد که توسط چارلز داروین، زیست شناس پیشگام مطرح گردید و یا انواع مختلفی از باکتری ها که انسان ها با آنها زندگی می کنند.

در حالی که مدتهاست که آنتی بیوتیک ها به افراد کمک می کنند تا از عفونت های باکتریایی پیشگیری نموده و به درمان آنها کمک کنند، امروزه بسیاری از گونه های باکتری به طور فزاینده ای قادر به انطباق و مقاومت در برابر درمان های آنتی بیوتیکی گشته اند.

دکتر بانرجی از دانشگاه لندن (UCL) اخبرا بر مکانیک و فیزیک موجود در فرآیندهای مختلف سلولی تحقیقاتی را انجام داده و موضوع مشترک در کار وی این بوده است که:

شکل سلول می تواند تأثیرات عمده ای بر روی تولید مثل و بقای آن بگذارد. او همراه با محققان دانشگاه شیکاگو تصمیم گرفت در مورد چگونگی تأثیر قرار گرفتن در معرض آنتی بیوتیک ها بر رشد و ریخت شناسی باکتری کالوباکتر را مورد تحقیق قرار دهد.

بانرجی درباره آنچه او و همكارانش پیدا كردند بیان داشت:

با استفاده از آزمایشات سلولی و مدل سازی نظری، نشان دادیم كه تغییرات شكل سلول به عنوان یك استراتژی برای سازگاری بیشتر باكتری‎‌ها با آنتی بیوتیك‌ها عمل می كند.

در واقع محققان دریافتند:

وقتی در طی چندین نسل باکتری‌ها در معرض دوزهایی کمتر از دوز کشنده آنتی بیوتیک کلرامفنیکل قرار می‌گیرند، باکتری ها با پهن تر شدن و خمیدگی بیشتر، شکل خود را به طرز چشمگیری تغییر می‌دهند.

بانرجی افزود: این تغییر شکل باعث می شود باکتری‌ها بر استرس ناشی از آنتی بیوتیک غلبه نموده و رشد سریع را از سر بگیرند.

محققان با تهیه یك مدل نظری به این نتیجه رسیدند كه نشان می دهد:

چگونه این تغییرات فیزیكی باعث می شود كه باكتری ها به انحنای بالاتر و نسبت سطح به حجم كمتری دست یابند، كه به این ترتیب ذرات آنتی بیوتیكی کمتری از سطح سلولی آنها عبور خواهند کرد.

با توجه به این تحقیقات دو نکته به ذهن اینجانب می رسد و لازم میدانم آن را با شما عزیزان در میان بگذارم.

  1. همانطور که در متن ذکر گردید مقادیر کمتر از دوز کشنده باعث این تغییر شکل شده اند. لذا جلوگیری از تغییر خودسرانه مقدار مصرف دارو باید مورد توجه قرار گیرد.
  2. مساله بعدی کلیت در معرض بودن باکتری ها با آنتی بیوتیک به مدت طولانی می باشد. لذا جلوگیری از مصرف خودسرانه و بیشتر از دوره درمان نیز موردی است که باید مورد توجه عموم قرار گیرد.

همچنین درباره غذاهای مستعد کننده آکنه بیشتر بخوانید