سایت خبری آموزشی میکروب ها

به دنیای بزرگ و پرهیجان میکروب ها خوش آمدید

باکتری های مقاوم کننده‌ی برنج

باکتری‌ها میتوانند باعث مقاومت برنج به بیماری‌ها شوند

محققان چینی موفق به یافتن نوعی باکتری در یک محصول برنج شدند که می‌تواند برنج را در برابر بیماری‌ها مقاوم کند.

کلید پرورش گیاهان مقاوم

دانشمندان موفق به یافتن کلید پرورش گیاهان مقاوم در برابر بیماری برنج را پیدا کرده اند. دستیابی به این موفقیت می‌تواند امنیت یکی از مهمترین منابع غذایی جهان را بهبود بخشد.

برنج ماده اصلی غذایی در حدود نیمی از جمعیت جهان است. سطح زیرکشت گیاه برنج بسیار پر مصرف است. طبق گفته سازمان های جهانی، حدود 15 درصد برنج در مناطقی با خطر خشکسالی کشت می‌شود.

بنابراین گرم شدن کره زمین به طور فزاینده ای برای کشت برنج مشکل ساز می شود و اغلب منجر به برداشت های کم و بحران های گرسنگی می شود. خرابی های محصول ناشی از عوامل بیماری زای گیاهی هم به وخیم تر شدن اوضاع منجر می شود.

تولید گیاهان مقاوم، تنها گزینه برای استفاده بجای سموم دفع آفات است. اما این روش مبارزه با بیماریهای زراعی فقط تا حدی ​​موفقیت آمیز است. اگر گیاهان به لطف تولید مثل در برابر یک پاتوژن مقاوم باشند، معمولاً در معرض سایر عوامل حساس هستند یا در شرایط نامساعد محیطی مقاومت کمتری دارند.

به همین دلیل، یک گروه تحقیقاتی بین المللی، که شامل انستیتوی بیوتکنولوژی در دانشگاه گراتس است، مدتی است که به منظور ایجاد ارتباط بین سلامت گیاه و وجود برخی از میکروارگانیسم ها، میکروبیوم بذر گیاهان برنج را مطالعه می کند. این گروه اکنون به موفقیت بزرگی دست یافته است.

آنها یک باکتری را در داخل بذر شناسایی کردند که می تواند منجر به مقاومت کامل در برابر یک عامل بیماریزا شود. این باکتری به طور طبیعی از یک نسل به گیاه دیگر منتقل می شود. به گفته این تیم تحقیقاتی، یافته های منتشر شده در مجله علمی Nature Plants پایه کاملاً جدیدی برای طراحی محصولات بیولوژیکی محافظت از گیاهان و همچنین کاهش بیوتوکسین های مضر تولید شده توسط عوامل بیماری زای گیاهان است.

میکروبیوم محافظ برنج

در کشت معمول برنج در استان ژجیانگ چین، مشاهده شد که یک ژنوتیپ از گیاه برنج (رقم Zhongzao 39) گاهی مقاومت در برابر پاتوژن گیاهی Burkholderia plantarii ایجاد می‌کند. این پاتوژن منجر به آسیب به محصولات می شود و همچنین یک بیوتوکسین تولید می کند. این بیوتوکسین می تواند باعث آسیب اندام ها و ایجاد تومورها در انسان و حیواناتی که به طور مداوم در معرض آن هستند شود.

دانشمندان دریافتند که گیاهان مقاوم در مقایسه با گیاهان حساس به بیماری ترکیب باکتریایی متفاوتی در داخل بذر دارند. به طور خاص، جنس باکتریایی Sphingomonas به طور قابل توجهی بیشتر در دانه های مقاوم یافت شد.

بنابراین محققان باکتری های این جنس را از بذرها جدا کرده و باکتری Sphingomonas melonis را به عنوان عامل مسئول مقاومت در برابر بیماری شناسایی کردند. این باکتری یک اسید آلی (اسید آنترانیلیک) تولید می کند، که عامل مهارکننده بیماری است و در نتیجه آن را بی خطر می کند.

این مقاومت همچنین هنگامی که سویه Sphingomonas melonis بر روی گیاهان غیر مقاوم برنج نیز قرار می گیرد بوجود می‌آید. در واقع به طور خودکار باعث می شود آنها در برابر پاتوژن گیاهی Burkholderia plantarii مقاوم شوند.

بعلاوه، این باکتری در ژنوتیپهای خاصی از برنج مستقر می شود و سپس به طور طبیعی از یک نسل به گیاه دیگر منتقل می شود. پتانسیل این یافته بسیار زیاد است. در آینده ، ما می توانیم از این استراتژی برای کاهش سموم دفع آفات در کشاورزی و در عین حال دستیابی به محصولات خوب استفاده کنیم.

همچنین می توانید درباره نقش میکروبیوم پوست بر زیبایی بیشتر بخوانید